DELAVNICA ODNOSOV. Ker sem se vrnila v skupinsko učno situacijo (»šola«), so se v meni pojavili nekateri vzorci ravnanja iz mladostništva. Z ozdravljanjem spomina jih počasi postopoma nadomeščajo novi načini doživljanja in ravnanja, vsaj približno primerni za mojo starost in življenjsko vlogo. Iz odmevov drugih dobivam informacije o tem, kar v resnici sem. To prispeva k mojemu sprejemanju sebe  in drugih. Drugim je pomembno prisluhniti, ker vidijo vedno hitreje, kar sami o sebi z muko in odpori počasi spregledujemo. Tudi za to nam Bog daje samega sebe in druge ljudi. (Ksenija)

V jedru nove evangelizacije je vedno Sveti Duh. On, ki je ustvarjalec Božjega življenja v nas, vodi vsakega posameznika in Cerkev v celoti. Vprašanje pa je, koliko sledimo njegovim navdihom, koliko mu dopuščamo, da more po nas delovati. Povabljeni smo vedno znova vračati se in izročati svoje življenje njemu ter z njim in njegovimi darovi in ljubeznijo tudi sodelovati. In prav k temu nas vabi tudi program Duhovno izpopolnjevanje – da bi postavili Boga v središče življenja, da bi se zavedali in okušali njegovo zastonjsko in usmiljeno ljubezen do nas. Temeljno dejanje duhovnega življenja je namreč prav v radikalnem priznavanju navzočnosti Svetega Duha in odprtosti do njega ter sodelovanja z njim. (Polona)

Študij duhovnosti je pravzaprav neke vrste pustolovščina, saj ne veš kakšna spoznanja te čakajo za vogalom. Študij me dela odprto za bližnjega z vsemi njegovimi težavami. Zelo dobro se mi zdi tudi to, da nam je v branje priporočena kakovostna literatura. Študij mi spreminja predstavo o Bogu, ki nam je bila vcepljena v otroštvu in skozi mladost, saj sem generacija petdesetih. Tudi pristopi pri podajanju snovi me presenečajo, saj je komunikacija zelo enakopravna, ne avtoritativna. Smisel študiju daje tudi odgovoren pristop, kvalitetni predavatelji, resno delo, neizmerna možnost premišljevanja o (ne)izgovorjenem. Spoznavanje in čudenje nad razsežnostmi duhovnosti samega sebe, pa še posebej presenečajo. Velika kvaliteta se mi zdi tudi to, da se oblikuje neka zaupna skupina, ki diha skupaj kot eden, pa vendarle vsak posameznik ostaja oseba zase. Študij mi daje možnost odpiranja poti v domači župniji, da se ljudje duhovno bogatijo (posamezne skupine), tudi z navezavo stikov s sošolci v svoji in v skupini pred menoj in upam, da tudi za menoj. (Marija)

Znanje o veri je vedno dobrodošla popotnica za življenje, saj o tem, kar vemo in poznamo, lahko razmišljamo, se pogovarjamo, živimo in pričujemo. V tem smislu je program Duhovnega izpopolnjevanja s svojimi kakovostnimi temami in predavatelji zelo dober, širok in navdihujoč program, kjer udeleženci spoznavajo različne poudarke, od Svetega pisma, zgodovine Cerkve, cerkvenih očetov do psiholoških in življenjskih vprašanj. Še posebej pa so pomembne duhovne teme oz. teme s področja duhovnosti, ki nas s svojimi duhovnimi poudarki vodijo v globino – iz »glave v srce«, k Bogu, da bi čedalje bolj živeli iz globin Duha, ki nas vse vodi, nam daje svojo moč in ljubezen. Zato bi lahko rekli, da v veri zorimo vse življenje, znanje, ki vero podpira in krepi, pa nam je pri tem zorenju, poglabljanju lahko v veliko pomoč. (Polona)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.